🎉 Ξεκινήσαμε το νέο μας WordPress plug-in! Κατεβάστε τώρα

Ευκαιρίες για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ανατολική Ευρώπη

Καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, οι εταιρείες αναζητούν όλο και περισσότερο νέες αγορές για να επεκταθούν. Η Ανατολική Ευρώπη έχει γίνει ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός για πολλές εταιρείες, χάρη στο σχετικά ανεκμετάλλευτο δυναμικό της και το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον της. Εάν αναζητάτε ευκαιρίες ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ανατολική Ευρώπη, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Σε αυτόν τον ολοκληρωμένο οδηγό, διερευνούμε τις ευκαιρίες σε διάφορες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης: Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία.

Ηλεκτρονικό εμπόριο στην Τσεχική Δημοκρατία

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει περισσότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους και ένα υψηλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Η χώρα φιλοξενεί επίσης πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως η Skoda, η Volkswagen και η DHL. Η Τσεχική Δημοκρατία διαθέτει ανεπτυγμένη υποδομή και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι παράγοντες αυτοί καθιστούν την Τσεχική Δημοκρατία έναν ολοένα και πιο ελκυστικό προορισμό για τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Statista, η αξία του τσεχικού κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου θα ανέλθει σε περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 και προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025. Το τσεχικό ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει το 13% των λιανικών πωλήσεων στη χώρα.

Από τα 10 εκατομμύρια άτομα που ζουν στην Τσεχική Δημοκρατία, σχεδόν 6 εκατομμύρια μπορούν να θεωρηθούν online αγοραστές, αριθμός που θα αυξηθεί σε περίπου 7 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Όσον αφορά τις μεθόδους πληρωμής, η Τσεχική Δημοκρατία είναι γνωστή για την υψηλή χρήση μετρητών. Η πληρωμή με παράδοση, για παράδειγμα, εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος πληρωμής, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% των συναλλαγών. Τα τραπεζικά εμβάσματα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30 τοις εκατό των συναλλαγών.

Ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ουγγαρία

Η Ουγγαρία, που βρίσκεται στην κεντρική-ανατολική Ευρώπη, έχει πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Η Ουγγαρία αναπτύχθηκε έντονα κατά τα προκοβιδικά χρόνια και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και οι πολιτικοί της ηγέτες συχνά ακροβατούν στα όρια των όσων επιτρέπει η ΕΕ. Τα ουγγρικά είναι η επίσημη γλώσσα, αλλά τα αγγλικά ομιλούνται επίσης ευρέως. Η Ουγγαρία προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα για τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον και μια καλά αναπτυγμένη υποδομή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista, ο τσεχικός κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου θα αξίζει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 και προβλέπεται να φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025.

Ο αριθμός των πελατών ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ουγγαρία αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ιδίως τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της χρήσης του διαδικτύου (2020: το 85% των Ούγγρων είναι χρήστες του διαδικτύου) και στις πληρωμές χωρίς μετρητά, όπως οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου και οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, που γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και φιλικές προς τον χρήστη. Μεταξύ του 2016 και του 2021, η Ουγγαρία γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των διαδικτυακών αγοραστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μερίδιο των αγοραστών μέσω διαδικτύου αυξήθηκε κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες, ανέφερε η Eurostat. Πάνω από το 70% των ανθρώπων πραγματοποίησαν μια ηλεκτρονική αγορά τουλάχιστον μία φορά.

Κατά τις ηλεκτρονικές αγορές, η πλειοψηφία των Ούγγρων (45%) προτιμά την πληρωμή χωρίς μετρητά, όπως οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Για παράδειγμα, οι πελάτες μπορούν να πληρώνουν τον ταχυμεταφορέα με κάρτα. Ωστόσο, η αντικαταβολή εξακολουθεί να είναι επίσης δημοφιλής. Αυτές οι δύο επιλογές είναι επίσης οι πιο διαθέσιμες στα ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ουγγαρία. Η παράδοση με courier είναι εδώ και χρόνια η πιο δημοφιλής μέθοδος αποστολής, την οποία επιλέγει το 80% των αγοραστών. Το 38% προτιμά τα σημεία παραλαβής, ενώ το 36% επιλέγει την κανονική ταχυδρομική παράδοση. Οι αυτόματοι πωλητές δεμάτων γίνονται επίσης όλο και πιο δημοφιλείς στην Ουγγαρία, τους οποίους επέλεξε το 27% των ερωτηθέντων. Κατά την επιλογή μιας επιλογής παράδοσης, τα έξοδα αποστολής είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τους Ούγγρους.

Ηλεκτρονικό εμπόριο στην Πολωνία

Η Πολωνία είναι μια μεγάλη χώρα με περισσότερους από 38 εκατομμύρια κατοίκους. Η Πολωνία έχει διαφοροποιημένη οικονομία και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επίσημη γλώσσα είναι τα πολωνικά, αλλά τα αγγλικά είναι επίσης ευρέως διαδεδομένα. Η Πολωνία προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων για τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως μια μεγάλη αγορά, μια καλά αναπτυγμένη υποδομή και ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Πολωνία σε άλλο ιστολόγιο.

Ηλεκτρονικό εμπόριο στη Ρουμανία

Η Ρουμανία είναι μια χώρα με περισσότερους από 19 εκατομμύρια κατοίκους. Η Ρουμανία έχει διαφοροποιημένη οικονομία και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ρουμανικά είναι η επίσημη γλώσσα, αλλά τα αγγλικά είναι επίσης ευρέως διαδεδομένα. Η Ρουμανία προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων για τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως μια μεγάλη αγορά, μια καλά αναπτυγμένη υποδομή και ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον.

Μέχρι το 2020, η Ρουμανία είχε 15,35 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, που αντιστοιχούσαν σε πάνω από το 78% του πληθυσμού. Σύμφωνα με την DataReportal, το 78% των Ρουμάνων επισκέφθηκε ιστοσελίδες αγορών και το 70% πραγματοποίησε ηλεκτρονικές αγορές τουλάχιστον μία φορά το 2020. Παρόλο που οι περισσότεροι Ρουμάνοι χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο για πρόσβαση στο διαδίκτυο (87%), περισσότερες από τις μισές ηλεκτρονικές παραγγελίες εξακολουθούν να γίνονται μέσω φορητού υπολογιστή (54%).

Το 95 τοις εκατό των παραγγελιών γίνεται σε εθνικούς πωλητές. Αν και μελέτη του GPeC αναφέρει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Ρουμάνων προτιμούν να αγοράζουν από κινεζικά καταστήματα (27%) ή από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (23%). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το AliExpress κατατάσσεται ψηλά μεταξύ των κορυφαίων ηλεκτρονικών καταστημάτων στη Ρουμανία.

Η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου της Ρουμανίας απέφερε έσοδα ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Εκείνη τη χρονιά, το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση και ο όγκος της αγοράς ανήλθε σε 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο 2022. Σύμφωνα με την Statista, η αγορά αναμένεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 16% μεταξύ 2022 και 2025.

Ηλεκτρονικό εμπόριο στη Σλοβακία

Η Σλοβακία είναι μια μικρή χώρα με πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Η Σλοβακία έχει διαφοροποιημένη οικονομία και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σλοβακικά είναι η επίσημη γλώσσα, αλλά τα αγγλικά είναι επίσης ευρέως διαδεδομένα. Η Σλοβακία προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων για τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, μεταξύ των οποίων μια καλά αναπτυγμένη υποδομή και ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista, ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου της Σλοβακίας θα έχει αξία περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 και προβλέπεται να έχει αξία περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2025. Από τα 5,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν στη Σλοβακία, σχεδόν 3 εκατομμύρια μπορούν να θεωρηθούν διαδικτυακοί αγοραστές, αριθμός που θα αυξηθεί σε περίπου 3,1 εκατομμύρια μέχρι το 2025.

Για τους Σλοβάκους, η τιμή εξακολουθεί να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας όταν αγοράζουν ένα συγκεκριμένο προϊόν. Ωστόσο, υπάρχουν όλο και περισσότεροι λάτρεις της υψηλής ποιότητας παρά την υψηλή τιμή. Αυτό συνδέεται με την αύξηση του εισοδήματος σε αυτή τη χώρα. Η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών αυξάνεται επίσης. Οι Σλοβάκοι ελέγχουν όλο και περισσότερο τα συστατικά και την προέλευση των προϊόντων. Ένας τυπικός Σλοβάκος πελάτης κοιτάζει πρώτα την τιμή, μετά τον φορέα και, τέλος, δελεάζεται από την προστιθέμενη αξία με τη μορφή έκπτωσης.

Ο κύριος τρόπος πληρωμής για τους Σλοβάκους είναι το κινητό τηλέφωνο. Ακολουθούν οι προπληρωμένες κάρτες. Στην τρίτη θέση με μερίδιο αγοράς 17% βρίσκονται οι πιστωτικές κάρτες. Τα τραπεζικά εμβάσματα και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια αντιπροσωπεύουν τις λιγότερες συναλλαγές - 2% και 3%.

Ο μεγαλύτερος τομέας στο ηλεκτρονικό εμπόριο της Σλοβακίας είναι η μόδα. Παράγει το 37% των εσόδων από το ηλεκτρονικό εμπόριο της χώρας. Ακολουθούν τα Electronics & Media. Ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει το 28% των εσόδων του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Συμβουλή: Η αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι υψηλή στη Σλοβακία, αλλά ένα συνηθισμένο εμπόδιο στις ηλεκτρονικές αγορές είναι η έντονη συνήθεια να δοκιμάζετε τα προϊόντα αυτοπροσώπως. Προσφέρετε τους μια παρόμοια εμπειρία αγορών και εντυπωσιάστε τους με δωρεάν αποστολή και πλεονεκτήματα τιμών που δεν θα βρουν στα φυσικά καταστήματα.

Ηλεκτρονικό εμπόριο στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία είναι μια χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης με πληθυσμό περίπου 6,9 εκατομμύρια κατοίκους. Συνορεύει με τη Ρουμανία στα βόρεια, τη Σερβία και τη Μακεδονία στα δυτικά, την Ελλάδα και την Τουρκία στα νότια και τη Μαύρη Θάλασσα στα ανατολικά. Η βουλγαρική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου απέφερε έσοδα ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2021 και μέχρι το 2025 το ηλεκτρονικό εμπόριο στη Βουλγαρία αναμένεται να φτάσει σε όγκο αγοράς 1,588 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο 2022, περισσότεροι από τους μισούς Βούλγαρους (56%) έχουν κάνει ηλεκτρονικές αγορές τους τελευταίους τρεις μήνες. Στη Βουλγαρία, πάνω από το 60% του πληθυσμού διαθέτει smartphone. Ωστόσο, οι ηλεκτρονικές αγορές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κυρίως σε επιτραπέζιους υπολογιστές, με το 59% των αγορών το 2022, αναφέρει η Statista. Οι νέοι κάνουν τις περισσότερες παραγγελίες μέσω κινητών τηλεφώνων.

Όσον αφορά τις μεθόδους πληρωμής, οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί καταναλωτές πληρώνουν με αντικαταβολή. Σύμφωνα με τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών Ppro, το 67% των πληρωμών ηλεκτρονικού εμπορίου γίνονται με μετρητά. Οι πιστωτικές κάρτες και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια είναι επίσης δημοφιλή, και τα δύο αντιπροσωπεύουν το 15 τοις εκατό των ηλεκτρονικών αγορών.

Για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας στη Βουλγαρία, το τοπικό μάρκετινγκ και το SEO θα είναι απαραίτητα, αλλά για να το κάνετε αυτό αποτελεσματικά, πρέπει να μεταφράσετε το κατάστημά σας για τη βουλγαρική αγορά. Αυτό είναι πολύ εύκολο με το Clonable. Με μια μεταφρασμένη έκδοση του καταστήματός σας, μπορείτε να έχετε το κατάστημά σας καταχωρημένο στις βουλγαρικές μηχανές αναζήτησης, δημιουργώντας δωρεάν οργανική επισκεψιμότητα. Ένας άλλος σπουδαίος και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργήσετε ποιοτική εξειδικευμένη επισκεψιμότητα είναι οι διαφημίσεις Google Ads.

Συμπέρασμα: ηλεκτρονικό εμπόριο και επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ανατολική Ευρώπη

- Ανυπόμονοι πελάτες, μικρός ανταγωνισμός

Σε αντίθεση με ώριμες αγορές όπως η Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου της Ανατολικής Ευρώπης βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Λίγοι ή και καθόλου τοπικοί ανταγωνιστές εξυπηρετούν έναν αυξανόμενο αριθμό νεαρών αγοραστών που αγαπούν το διαδίκτυο. Είναι η ιδανική στιγμή για να μπείτε στο παιχνίδι.

- Ταχεία ανάπτυξη (καλύτερη από τη Δυτική Ευρώπη)

Ενώ η αγορά της Δυτικής Ευρώπης είναι μεγαλύτερη, η Ανατολική Ευρώπη αναπτύσσεται ταχύτερα, με αύξηση σχεδόν 30% έως το 2020.

- Ένας μακρύς, ευτυχισμένος δρόμος μπροστά μας
Η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ανατολική Ευρώπη ήταν μόλις 41% το 2020. Συγκρίνετε το με το τεράστιο 86% στη Δυτική Ευρώπη, όπου οι αγοραστές είναι πολύ πιο δέσμιοι. Η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει ακόμη πολλά περιθώρια ανάπτυξης στην Ανατολική Ευρώπη - πάρτε για παράδειγμα την Πολωνία, όπου η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου των 29,6 δισ. δολαρίων αναμένεται να αυξηθεί σε 47,1 δισ. δολάρια μέχρι το 2025.

Έχετε ακόμα ερωτήσεις;

Στη συνέχεια, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Σχετικά ιστολόγια: