🎉 Ξεκινήσαμε το νέο μας WordPress plug-in! Κατεβάστε τώρα

Επιχειρήσεις στην αφρικανική ήπειρο: γαλλόφωνες χώρες στην Αφρική

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δραστηριοποιηθεί κανείς στην αφρικανική ήπειρο. Η ήπειρος είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, έχει ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό και φιλοξενεί μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο. Όταν δραστηριοποιείστε επιχειρηματικά στην αφρικανική ήπειρο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διάφορες χώρες που μιλούν τα γαλλικά ως επίσημη γλώσσα. Οι χώρες αυτές, γνωστές ως γαλλόφωνες χώρες, βρίσκονται σε πολλές διαφορετικές περιοχές της αφρικανικής ηπείρου.

Οι γαλλόφωνες χώρες βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική, όπως

  • Αλγερία
  • Τυνησία

Επιχειρήσεις στη γαλλόφωνη Αφρική

Όταν επιχειρείτε με γαλλόφωνες χώρες, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τις πολιτισμικές διαφορές. Για παράδειγμα, σε πολλές γαλλόφωνες χώρες θεωρείται αγένεια να αρνηθείς ένα δώρο. Τα επιχειρηματικά δώρα δίνονται συχνά στην αρχή μιας επιχειρηματικής σχέσης και συνήθως έχουν μέτρια αξία. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τη σημασία των προσωπικών σχέσεων στις επιχειρηματικές συναλλαγές. Στις γαλλόφωνες χώρες, δεν είναι ασυνήθιστο να γίνονται συναλλαγές μεταξύ φίλων ή μελών της οικογένειας.

Οι οικονομίες και οι χώρες διαφέρουν

Η Αφρική δεν είναι μια χώρα αλλά μια ήπειρος. Συνειδητοποιήστε το. Οι γαλλόφωνες χώρες διαφέρουν ως προς την οικονομία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Η οικονομία της Ακτής Ελεφαντοστού, για παράδειγμα, βασίζεται κυρίως στη γεωργία- η Σενεγάλη εξαρτάται από τον τουρισμό- ενώ χώρες όπως το Καμερούν, η Γκαμπόν και η Δημοκρατία του Κονγκό εξαρτώνται από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας, η εξόρυξη αποκτά επίσης ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.

Οι ξένες επενδύσεις στη γαλλόφωνη Αφρική κυριαρχούνται ιστορικά από γαλλικές εταιρείες. Ωστόσο, η τάση αυτή αλλάζει. Οι αυστραλιανές εταιρείες επενδύουν στον εξορυκτικό τομέα, ενώ εταιρείες από τη Μέση Ανατολή και την Ασία επενδύουν χρήματα στον γεωργικό τομέα. Επενδυτές από τη Βόρεια Αφρική και τις αγγλόφωνες χώρες της ηπείρου έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα τους στην περιοχή.

Εταιρική κουλτούρα

Όπως παντού στον κόσμο, οι γαλλόφωνες αφρικανικές χώρες έχουν τη δική τους μοναδική επιχειρηματική κουλτούρα. Η έρευνα δείχνει ότι "στους γαλλόφωνους αρέσει να συναλλάσσονται με ανθρώπους που μπορούν να τους διδάξουν και να τους προπονήσουν με πολιτισμένο τρόπο, χωρίς αλαζονεία, προσγειωμένους και που ενδιαφέρονται πραγματικά για την ανάπτυξη των άλλων".

Σε πολλές γαλλόφωνες περιοχές υπάρχει μια "κουλτούρα ηγέτη", όπου οι άνθρωποι περιμένουν από τον επικεφαλής του οργανισμού να έχει λύσεις για κάθε πρόβλημα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με χώρες όπως η Νότια Αφρική, όπου δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ομαδική εργασία.

Για τις ξένες εταιρείες είναι επίσης σημαντικό να έχουν θετικό αντίκτυπο στις κοινότητες όπου δραστηριοποιούνται. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχουν τοπικές συνεργασίες επί τόπου. Στη γαλλόφωνη Αφρική, είναι σίγουρα κάτι που θα παρακινήσει τους ανθρώπους να σας κοιτάξουν πιο σοβαρά. Ένας εταίρος μπορεί να έχει εμπειρία ή γνώσεις επί τόπου που εσείς δεν έχετε.

Έχετε ακόμα ερωτήσεις;

Στη συνέχεια, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Σχετικά ιστολόγια: